Smideshandtag

Det finns som ni säkert noterat om ni är ute och letar efter nya kökshandtag en hel uppsjö med handtag att välja mellan. Idag bidrar vi med en populär men lite mer ovanlig modell som är ett handtag i smide som passar till både nya och moderna kök likaväl som ett klassiskt, mörkt ekkök. Smideshandtag var moderna under 1800-talet och på den tiden fanns naturligtvis ingen serieproduktion vilket gjorde att alla handtag fick göras för hand och det ger inte samma möjligheter att enkelt och billigt byta ut sina kökshandtag som det finns idag.

smideshandtag

Handtag till dina skåp

Handtagen på skåpen kan ofta avslöja en hel del om hemmet. Konstigt nog är det inte så många som tänker på handtagen på garderober och andra skåp när de målar och tapetserar sovrummet. Hela rummet fräschas upp och blir som nytt, men oftast sitter de gamla handtagen kvar även efter renoveringen.

Självklart kan man behålla sina skåphandtag om de är vackra, eller riktigt gamla, och av den anledningen värda att bevaras. Men, har man vanliga, trista, gamla knoppar eller andra typer av handtag, är det läge att byta även handtagen när man ändå gör om. Att byta skåphandtag är inte speciellt dyrt, och det är heller inte svårt. Köper man nya handtag med samma fäste som de gamla är det bara några minuters jobb att plocka bort de gamla och skruva dit nya. En mycket liten arbetsinsats som kan göra stor skillnad.

Byter du från knoppar, till bygelhandtag eller liknande, krävs det kanske att du borrar ett nytt hål i varje skåpdörr, för att kunna fästa de två skruvar som dessa sitter fästa med. Men, med en vanlig enkel borrmaskin, som nog finns i de flesta hem, är det gjort i en handvändning.

På samma sätt som nya skåphandtag kan förändra ditt sovrum, kan du också ge en gammal byrå eller ett skrivbord ett helt nytt liv. Kanske behövs lite färg, eller varför inte en bit vacker tapet, för att fräscha upp byrån, men det som gör den största förändringen är nya handtag. På en så pass liten möbel, som dessutom ofta har ganska många lådor eller skåp, där det alltså finns förhållandevis många handtag på en liten yta, gör ett byte av handtagen en oerhört stor skillnad.

Även i hemmets andra rum kan du få till en ganska stor förändring bara genom att byta ut de gamla skåphandtagen.

Badrummet är ett rum som ofta glöms bort i inredningssammanhang. Många tycker inte att det finns så stort utrymme för att tänka inredning där, om man bortser från dusch, badkar och badrumsmöbel, men visst kan man inreda ett badrum, och varför inte använda, till exempel, en byrå att förvara alla småsaker som hör till ett badrum? En byrå som kan vara gammal eller ny, men som kan bli pricken över i i badrummet, om du byter till vackra handtag på lådorna.

Det är alltså inte bara i köket som nya handtag på skåp och lådor kan ge ett helt nytt intryck. Det fungerar precis lika bra i hemmets övriga rum. Överallt där det finns skåp, lådor eller möbler med handtag.

Handtag och knoppar i olika färger och form

Kökshandtag och knoppar finns idag i alla olika färger, formar och material och säkert har vi alla just vår egen favorit bland det stora utbudet. Även bland kökshandtagen som bland många andra inredningsdetaljer har det funnits tider då vissa speciella handtag och modeller är på modet och mer populära än andra just då. Men trots detta kom man inte att börja använda kökshandtagen fören på 1930-talet i Sverige. Innan detta hade skåpsluckor och skåp överhuvudtaget inte varit speciellt populärt, utan man använde sig av skafferi samt bänkskåp.

I början av köksskåpens och köksluckornas tid använde man sig av så kallade skjutbara luckor som man kunde föra fram och tillbaka mellan de olika skåpsektionerna. Det fanns också vissa som istället endast använde sig av en nyckel som satt fast i skåpets lås. Det första kökshandtaget som hamnade på tapeten och var det första kökshandtaget som egentligen började användas i Sverige var det då populära griphandtaget, som främst på den tiden användes på skåpsluckorna medan lådorna försattes med enkla skålformade handtag, ofta hemtillverkade i trä. På 1960-talet utvecklades ett annat handtag som snabbt blev populärt. Det var uppbyggt av en plastbygel som man fäste fast på en plastbricka och sedan monterade på skåpsluckorna. Det var inte fören på 1970-talet som man kom att börja använda så kallade knoppar som kökshandtag både på skåp och på luckor istället för de tidigare griphandtagen.

Knopparna kunde vara gjord av flera olika material men de populäraste på den tiden var tillverkade antingen av porslin eller av plast. Idag har kökshandtag fått en annan roll i det svenska köket. Idag handlar det inte bara om att kökshandtaget skall vara en bra funktion i köket och framförallt till skåp och luckor. Det är minst lika viktigt med form, färg och stil som funktion. Med detta har det också kommer en hel uppsjö av olika former, färger och material på kökshandtagen på marknaden. Endast på en försäljningsplats av kökshandtag kan det finnas flera hundratals med kökshandtag att välja på. Detta till stor skillnad från på 1930-talet när det endast fanns ett par modeller att välja på, eller som tidigare nämnts, att man tillverkade de själva. Som sagt, utvecklingen har gått framåt och idag kan problemet kanske ligga i beslutsångest för att det finns för många att välja på. Men också finns det för att just du ska kunna hitta din absolut egen favorit av kökshandtag.

Handtagen finns i många färger, material och storlekar

Kökshandtag finns i många färger, material, stilar och storlekar. Det viktigaste är att det är du som trivs med kökshandtagen i ditt kök. Visst ska kökshandtag se bra ut men det viktigaste är att kökshandtagen är bekväma och praktiska. Kökshandtag kanske inte är någonting man tänker på förens renoveringsdagen är där men att bara byta ut handtagen i köket kan ge en helt ny känsla och även att variera handtagen, kanske inte ha likadana handtag på lådor och skåp. Men vill du måla om dina köksluckor och byta storlek på kökshandtagen så föredrar jag att skicka in luckorna till ett sprutmåleri så du få dina gamla kökshandtagshål ordentligt igen spacklade. Det har blivit populärt med rostfria kökshandtag, själv har jag rostfria avlånga kökshandtag, det ser jättesnyggt ut men nackdelen med dessa är att dom har väldigt spetsiga vassa kanter och det kan ju vara väldigt stressigt i köket under matlagning och då stöter man ju i kökshandtagen en del.

Alla är ju olika vissa köper lite billigare kökshandtag och kanske byter ut dom oftare medans andra lägger ut mer pengar på sina och har dom livet ut. Kökshandtag sitter fast på olika sätt, det vanligaste är att ha skruv på fram eller baksidan av köksluckan. Men förr när man förmodligen inte tänkte så mycket på byte så satte man fast dom som nitar, precis som en jeansknapp och på kökshandtagen var det väldigt svårt att få tag i plattan bakom så vill man byta ut såna och inte har tålamodet så borde man skicka iväg dom.

Vill man ha en lite mer gammalmodig look på sina kökshandtag som jag själv tycker är jätte stiligt så finns det tex åldrat järn, tenn, antik mässing eller nickel, och i den kategorin är det vanligast med knoppar eller skålhandtag. Barahandtag har de flesta modeller du kan tänka dig behövas så kolla där men även i andra butiker.