Handtag och knoppar i olika färger och form

Kökshandtag och knoppar finns idag i alla olika färger, formar och material och säkert har vi alla just vår egen favorit bland det stora utbudet. Även bland kökshandtagen som bland många andra inredningsdetaljer har det funnits tider då vissa speciella handtag och modeller är på modet och mer populära än andra just då. Men trots detta kom man inte att börja använda kökshandtagen fören på 1930-talet i Sverige. Innan detta hade skåpsluckor och skåp överhuvudtaget inte varit speciellt populärt, utan man använde sig av skafferi samt bänkskåp.

I början av köksskåpens och köksluckornas tid använde man sig av så kallade skjutbara luckor som man kunde föra fram och tillbaka mellan de olika skåpsektionerna. Det fanns också vissa som istället endast använde sig av en nyckel som satt fast i skåpets lås. Det första kökshandtaget som hamnade på tapeten och var det första kökshandtaget som egentligen började användas i Sverige var det då populära griphandtaget, som främst på den tiden användes på skåpsluckorna medan lådorna försattes med enkla skålformade handtag, ofta hemtillverkade i trä. På 1960-talet utvecklades ett annat handtag som snabbt blev populärt. Det var uppbyggt av en plastbygel som man fäste fast på en plastbricka och sedan monterade på skåpsluckorna. Det var inte fören på 1970-talet som man kom att börja använda så kallade knoppar som kökshandtag både på skåp och på luckor istället för de tidigare griphandtagen.

Knopparna kunde vara gjord av flera olika material men de populäraste på den tiden var tillverkade antingen av porslin eller av plast. Idag har kökshandtag fått en annan roll i det svenska köket. Idag handlar det inte bara om att kökshandtaget skall vara en bra funktion i köket och framförallt till skåp och luckor. Det är minst lika viktigt med form, färg och stil som funktion. Med detta har det också kommer en hel uppsjö av olika former, färger och material på kökshandtagen på marknaden. Endast på en försäljningsplats av kökshandtag kan det finnas flera hundratals med kökshandtag att välja på. Detta till stor skillnad från på 1930-talet när det endast fanns ett par modeller att välja på, eller som tidigare nämnts, att man tillverkade de själva. Som sagt, utvecklingen har gått framåt och idag kan problemet kanske ligga i beslutsångest för att det finns för många att välja på. Men också finns det för att just du ska kunna hitta din absolut egen favorit av kökshandtag.

Leave a Reply